En sammanslutning av engagerade nuvarande och tidigare deltagare i programmet Certified Software Architect Microsoft Platform.
HÖG KVALITET PÅ DISKUSSIONERNA!
Alla som är med har gått eller går igenom programmet Certified Software Architect. Detta ger en kvalitetsgaranti av ovanligt slag. Alla medlemmar har i varje fall när det gäller certifieringsprogrammet en gemensam bakgrund.
(Om du inte har tillgång till Certified Software Architect bjuder vi just nu på en ettårslicens (värde 4 000 kronor) när du ansluter dig till Inner Circle på 1 år)
Varje träff varvar presentationer med öppna diskussioner och gruppsamtal. Deltagarna lär inte bara av oss, kanske till och med mer av varandra och varandras erfarenheter.
En del deltagare är färska i certifieringsprogrammet och kanske också i yrket. Andra kan ha gått programmet så tidigt som från 2004 och framåt och har många års erfarenhet av att använda programmets och Inner Circles idéer i skarpa projekt. Detta ger en skapande och givande dynamik till alla diskussioner.
Inner Circle bygger på certifieringsprogrammet men helt inriktad på agil utveckling och de utmaningar som det medför när det gäller design och arkitektur. Hanteringen av oklara och motsägelsefulla krav, av sena ändringar, och av skadlig ’scope creep’ är ett ofta återkommande och angeläget ämne.
Ett annat återkommande ämne är design för förändring. Hur kan man utforma en produkt så att behövliga ingrepp för att tillgodose ändrade krav blir så små som möjligt. Både vi och en hel del medlemmar har tydliga idéer och råd för detta växande problem.
Bli med du också – du kommer inte att ångra dig. Du kan ansluta dig för ett år i taget eller först prova med 1 träff om 2 halvdagar med ett par dagars mellanrum.
Varje kvartal har vi en digital träff som delas upp i två näraliggande halvdagar. Genomgående tema för dessa träffar är att de handlar om IT-arkitektur i allmänhet. Och i synnerhet sådan IT-arkitektur som är baserad på och kopplad till verksamhetens aktivitetsstruktur. Huvudprincipen är alltså 'Software-to-Business Alignment'.
För dessa träffar använder vi Zoom-plattformen. De byggs upp av en blandning av interaktiva presentationer, diskussioner och gruppsamtal. I diskussionerna, som ibland är spontana och ibland frammanade av träffledarna, deltar alla deltagare och träffens ledare. Gruppsamtalen sker i enskilda digitala grupprum med mindre grupper av deltagare. De följs alltid av genomgångar där samtliga deltagare och träffledarna deltar.
Samtliga träffar utgår från modern agil utveckling av mjukvaruprodukter, där varje medlem i teamet är delansvarig för både arkitektur och design.
Alla som är med i Inner Circle har genomgått vårt certifieringsprogram Certified Software Architect Microsoft Platform (CSAMP). Det är ett krav för att få vara med.
Många har varit med från början och har stor erfarenhet av att använda våra idéer i praktiken. Certifieringsprogrammet har gett dem meriter, som i sin tur har hjälpt dem att få intressanta uppdrag. Detta, tillsammans med långvarigt medlemskap i Inner Circle har gett dem unik kompetens. En kompetens som är baserade såväl på teoretiska studier som inte minst på praktiska erfarenheter.
I ökad utsträckning har medlemmarna i Inner Circle under senare tid önskat fler deltagarpresentationer. Vi har bejakat denna tendens, och i majoriteten av träffarna har vi kunnat tillgodose detta önskemål. Något vi också kommer att fortsatt aktivt arbeta för.
Alla medlemmar i Inner Circle har antingen gått eller håller på att gå igenom Certified Software Architect Microsoft Platform (CSAMP).
Det gör att alla har en gemensam bakgrund, i varje fall vad gäller denna utbildning. Sammankomsterna präglas av intensiva diskussioner. Den gemensamma bakgrunden gör att så gott som alla inlägg är relevanta och intressanta för sammanhanget. De bidrar därför i högsta grad till träffarnas höga kvalitet.
Vi har just nu ett speciellt och förmånligt paketerbjudande för dig som inte har tillgång till CSAMP. När du ansluter dig till Inner Circle på 1 år bjuder vi dig på en 1-årslicens till ett värde av 4 000 kronor.
Många medlemmar är konsulter. Flera arbetar på något av de största konsultbolagen, andra på något medelstort eller litet konsultföretag. Några driver enmansföretag med sig själv som ende konsult.
Flera av medlemmarna är anställda hos finansföretag som banker och försäkringsbolag.
Andra kommer från några av de större industri- och handelsföretagen.
Flera kommer myndigheter och andra organisationer inom den offentliga sektorn.
I septemberträffen gjorde vi en djupdykning i mönstret USER APPLICATION AND INFORMATION SERVICES. Vi pratade då också om hur man kunde kombinera detta mönster med API Management och API Gateways. Hela dagen blev synnerligen lyckad och ledde till många inlägg och diskussioner från deltagarna. När vi frågade om vi skulle ha motsvarande upplägg av mönstret ACTIVITY SERVICES AND INFORMATION SERVICES fick vi ett rungande JA till svar. Och det är precis det vi bjuder på till decemberträffen.
När vi började jobba på den träffens utformning var vi övertygade om att detta ämne skulle vara avklarat på träffens första halvdag. Vi hade ju klarat av en hel del av "djupdykningen" under septemberträffen. Visserligen utifrån ett annat mönster, men det mesta av det vi gickt igenom då skulle funka perfekt även för decemberträffen.
Även om vi delvis hade rätt i det hade vi också alldeles fel. Här är några av de saker vi kom fram till under arbetets gång:
Just det här med diskussioner och deltagarbidrag har alltid varit en del av Inner Circle. Och en uppskattad del. Att få diskutera de idéer vi framför med andra erfarna seniorutvecklare ger en ny dimension åt våra presentationer. Det blir inte korvstoppning utan värdefullt idéutbyte.
Vi har länge haft två modeller för detta:
Vid träffens avslutning frågade vi deltagarna vad de tyckte om denna förändring. Svaret var tydligt:
Så till decemberträffen har vi med alla tre varianterna av deltagarbidrag: spontana frågor under presentationer; utmaningar från oss under presentationer; gruppdiskussioner med efterföljande öppna genomgångar. Bidrag från deltagare som är grymt kvalificerade och erfarna, och som generöst delar med sig av sin stora erfarenhet.
Vi känner oss övertygade om att årets sista träff i Inner Circle blir något alldeles extra. Hoppas du kan och vill vara med!
VÄLKOMMEN!
Activity Services and Information Services Pattern Deep Dive
-- Information Services - the core of this and other patterns
Det finns i varje organisation sådan data som används i flera av verksamhetens aktiviteter. Goda exempel på sådan data är LEVERANTÖRER, PRODUKTER, INKÖPSORDER. När en aktivitet uppdaterar en sådan informationsenhet måste andra aktiviteter så gott som genast få tillgång till det nya värdet.
Vi har under åren främst talat om specifika informationstjänster, där varje tjänst tillhandahåller ett enda slag av data. Och där tjänsten är "the only true source" av de data tjänsten publicerar.
Men i praktiken har de flesta organisationer inte etablerat sådana informationstjänster, även om det hade varit till deras fördel. De måste söka efter dessa data där de finns. I detta avsnitt presenterar vi 5 olika typer av informationstjänster.
Activity Services and Information Services Pattern Deep Dive
-- Business Activities and FrontEnds
-- High-Level Business Activity Structure/Business Architecture
Nyckeln till Software-To-Business Alignment är att först modellera verksamhetens aktiviteter och att sedan koppla produktkomponenter som UI-applikationer och formulär till dessa aktiviteter. Nyckeln till att modellera verksamhetsaktiviteter är att ha korta men effektiva möten med antingen representanter för verksamhetens ledning, mellanchefer och "power users", eller användare. Nyckeln till att få dessa möten effektiva är att prioritetsstyrt modellera endast det du just nu behöver.
Lyckas du med det har du alla chanser att bygga en bättre och mer hållbar produkt än om du inte ens försöker. Och att göra det på kortare tid med mindre problem.
Activity Services and Information Services Pattern Deep Dive
-- Activity Services
Aktivitetstjänster är (eller bör vara) mikrotjänster. Däri ligger fällan. Ordet mikro har en förmåga att missleda så att för många för små tjänster utvecklas. En sådan arkitektur leder lätt till otillräcklig prestanda och en produkt som är svår att över tid underhålla.
Om du utgår från en högnivåbild av verksamhetens aktiviteter och söker efter den bästa kombinationen av "high cohesion" och "loose coupling" blir det bättre. Då har du goda chanser att få till en produkt som ger god prestanda och blir lätt att underhålla. Både på lång och på kort sikt. Under grupparbetet får du och dina gruppkamrater välja mellan tre designoptioner och dessutom motivera ert val.
An API Gateway Story
En lite annorlunda presentation där vi utgår från en uppskattad presentation som vi hittade på nätet. En presentation som går ut på att en API Gateway gör UI-sidan mycket mindre känslig för ändringar på tjänstesidan som består av ett antal mikrotjänster.
I tecknade och tilltalande bilder visar nätpresentationen på de stora fördelar en API Gateway kan medföra, men också ett par påtagliga nackdelar.
Translated to our Terminology
Här börjar vi med att ersätta de tecknade bilderna från An API Gateway Story till vår terminologi. Vi visar sedan att den valda arkitekturen leder till en mängd anrop såväl mellan API Gateway och Web Shop Services som inom Web Shop Services. Vi lägger också till de informationstjänster som är nödvändiga för att få Storyn's lösning att fungera.
Vi konstaterar sedan att den valda lösningen ger "Super high cohesion" och "Super tight coupling", vilket är precis det vi inte vill ha. Vi löser det problemet genom att ersätta originalets uppsättning små mikrotjänster med en aktivitetstjänst. En tjänst som ger oss idealet: "High cohesion" och "Loose Coupling". Samt en tydlig och nyttig koppling till verksamhetens aktiviteter.
What about the Abstraction Layer
Tilläget av informationstjänster avslöjade en viktig sak. Det Storyn såg som backend var i själva verket ett middleware. Nu ser vi att detta middleware i sin tur kommunicerar med ett antal informationstjänster i den riktiga backend. Utan hjälp av API Management.
Intrycket blir lite delat. En API Gateway som abstraherar en aktivitetstjänst/mikrotjänst, som i sin tur abstraherar hela backend. Båda utgör alltså det man kan tala om som abstraktionslager.
Den insikten öppnar för nya alternativ. Vi fick 5 nya mönster att välja mellan. I en gruppövning diskuterar du med andra deltagare fördelar, nackdelar och användningsområden för alla dessa mönster.
9 900 kronor (moms tillkommer)
Anslut mig!
OMFATTNING:
1 år från och med innevarande kvartal
BONUS
1års licens på Certified Software Architect Microsoft Platform
2 900 kronor (moms tillkommer)
Registrera mig!
OMFATTNING:
Deltagande i träffen den 14 och 15 december 2022